В борбата с дългите опашки и отмяната на полети заради претоварването на германските летища доставчиците на наземно обслужване разчитат на стотици служители от чужбина, съобщава "Тагесшау". 

От началото на лятото недостигът на персонал на германските летища доведе до хаос в полетите. Предупредителната стачка на наземния персонал на Lufthansa влоши допълнително ситуацията. Миналата седмица имаше масова отмяна на полети.

"Реалистично е до средата на август да пристигнат 250 чуждестранни помощници", които биха помогнали за облекчаване на ситуацията на летищата в Мюнхен, Нюрнберг и Франкфурт, каза председателят на браншовата асоциация ABL Томас Рихтер.

Рихтер разкритикува бюрократичните пречки, свързани с издаването на необходимите документи за работа.

Заради недостига на персонал на летищата федералното правителство е създало възможност за наемане на временни работници от трети страни - основно от Турция. Временните работници обаче трябва да преминат проверка за надеждност. Целта е да се издават бързо разрешения за пребиваване и работа, заяви министърът на вътрешните работи Нанси Фезер, предаде БГНЕС.

Главният изпълнителен директор на летищната асоциация ADV Ралф Бейзел заяви пред RND, че набирането на спешно необходимия персонал може да бъде "значително улеснено чрез по-ефективна и по-кратка проверка, без да се нарушават стандартите за сигурност".