И тази нощ палестинската групировка „Хамас“ продължи ракетните нападения срещу Израел. До днес жертвите в еврейската държава са седем, сред които и едно дете. При ответните удари на израелската армия в ивицата Газа са загинали близо 90 души, сред тях и 17 деца.

От понеделник до днес „Хамас“ са изстреляли над 1600 ракети. За поредна вечер небето бе осветено от ракети, а сирени накараха хиляди израелци да търсят сигурност в убежищата.

След тридневните удари Израел мобилизира армията и струпа сухопътни части и танкове по границата с Ивицата Газа, като вероятно подготвя сухопътна операция в контролираната от палестинците територия.

На места избухнаха сблъсъци между мюсюлмански и еврейски общности. Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи атаките като "анархия". Той разговаря с американския президент Джо Байдън, който пък изрази увереност, че ще има деескалация на насилието.

Израелската авиация срина до основи още една 14-етажна сграда в град Газа, където са се помещавали разузнавателни служби на „Хамас“. Нобелистката за мир Малала Юсуфзай изрази подкрепа за палестинския народ.

Снимка: bTV

„След десетилетия на репресии срещу палестинците ние отново не можем да подминем несъответствието на насилието и бруталност на въздушните удари срещу жени и деца в Газа“, каза тя.

Ракетите на палестинската групировка имат обсег до 80 км. Израелският противоракетен щит "Железен купол" успява да прихване 90% от тях. Поражения има в Тел Авив и предградията, а в Сдерот загина 6-годишно дете.

„Домът ни беше ударен от ракета. Ние живеем на шестия етаж, уплашихме се много. После разбрахме, че едно семейство е загубило детето си“, разказва Идит Ботера, жител на града.

Ситуацията е "трагична", споделя палестинец с българско гражданство, който е живял у нас 16 г. От съображения за сигурност близките му пожелаха той да остане анонимен.

"Децата ни не са добре психически, като говорят и заекват. Много е гадно, просто нямам думи как да ви го опиша“, добавя той.

Продължават и безредиците в градовете със смесено население, а сблъсъците се превърнаха в най-тежкия конфликт между двете страни за последните седем години.