Двете основни палестински групировки и политически съперници „Хамас” и „Фатах” обявиха, че прекратяват междуособните спорове в знак на солидарност на населението на Западния бряг със случващото се в Ивицата Газа.

„Оттук обявяваме заедно с други лидери на движения, че прекратяваме разединението”, цитира АФП думите на високопоставения ръководител на „Фатах” Джибрил Раджуб, говорил пред тълпа от 1 000 привърженици в Рамала, политическата столица на Западния бряг.

Кореспондентът на агенцията уточнява, че на демонстрацията са присъствали лидери на „Хамас” и на по-малката групировка „Ислямски джихад”.

Демонстрантите на централния площад в Рамала са носели палестински знамена и са скандирали призиви за единство и удари срещу Тел Авив.

„Който говори за разделение след днешния ден е престъпник”, е заявил един лидерите на „Хамас” Махмуд ал-Рамахи.

Двете основни палестински движения „Хамас” и „Фатах” си съперничат за властта в палестинските територии от години. Правителството на „Хамас” на Исмаил Хания управлява Ивицата Газа, докато Западния бряг и де факто Палестинската автономия се контролират от „Фатах” на президента Махмуд Аббас.

По последни данни на световните агенции, в резултат на продължаващата шести ден израелска кампания срещу Ивицата Газа са загинали 91 палестинци, предимно цивилно население, жени и деца.