Над 46 хиляди са вече жертвите на земетресението в Турция и Сирия. 13 дни след трусовете, откриват още оцелели под рухналите сгради. 

Град Искендерун започва все повече да изглежда като призрачен. Останалите цели и несрутили се сгради днес са празни. В тях никой не живее, хората са евакуирани. 

В същото време екипите продължават активна работа на терен, за да премахнат останките от някогашните домове на хората, които са само купчина бетон. 

Според строителни експерти една от основните причини за бедствието са двата труса случило се много скоро един след друг, а спасените правят първи опити да върнат живота си в нормален ритъм и са щастливи, че са заедно.

Преди години Халил Абдулхалим бяга от Сирия в Искендерун. Живее с четирите си деца. При силния трус блокът им пада, а отломките затискат мъжа. 

"Когато видях, че съм затиснат казах на децата - "Бягайте, излезте навън, спасете се, аз не мога да изляза, ако ще умра, ще умра тук", но те ми отговориха - "не, татко, няма да тръгнем, ако ще умрем - ще умрем заедно" и се хванахме за ръце", разказа Халил Абдулхалим.

Семейство остава заедно под отломките и е спасено. Сега живеят в палатка. Халил обаче е обездвижен от кръстта надолу. 

"Тук получихме помощ, всичко, което в момента имам е от Турция. Погрижиха се за лечението ми, дадоха ми и специално легло", добави той.

Халил не може да става, затова приятел се грижи за семейството, което оосреща всеки ден с усмивка. 

"Щастливи сме и сме заедно. Благодарни сме, но децата са уплашени. Страх ги е да не се върне пак земетресението", каза Халил Абдулхалим.

Нустер е строителен експерт. Оглежда срутените сгради в центъра на Искендерун и търси причините за трагедията. Първите доклади след труса установяват пропуски в строителството и занижен контрол.

"Въпреки че епицентърът на това земетресение е Кахраманмараш, Хатай претърпя най-сериозните разрушения. Имаме уверение, че ще се направи всичко възможно, за да се изградят нови и стабилни сгради за живот на хората", разказа Нустер.

Очаква се след бедствието с толкова много жертви строителният контрол в Турция да бъде драстично затегнат.