Десетки градове под полицейска обсада, след като протестиращите в Съединените щати излязоха извън контрол. Демонстрациите против расизма на места прераснаха в пълна анархия.

Седмица след убийството на невъоръжен чернокож от полицай в Минесота, се наложи намесата на хиляди военни от гвардията.

Мирните шествия бързо прерастват в сблъсъци с полицията.

Отделни квартали на Ню Йорк и Вашингтон заприличаха на бойно поле - сълзотворен газ, гумени куршуми, палежи и грабежи.

Сблъсъци и комендантски час има още във Филаделфия, Лос Анджелис, Атланта, Маями и Чикаго.

Снимка: bTV

Само на метри от ограда военната полиция е готова да действа с оръжие срещу всеки, който реши да приближи. Така се охранява Минеаполис в последните часове. Днес хората отново са на улиците, но за да почистят.

След като Националната гвардия влезе в щата, положението се поуспокои, но не така беше няколко часа преди това. Не е така и в 25 града в цялата страна, където бунтовете не могат да бъдат потушени.

Полицейският час не беше спазен на много места и се стигна до размирици. Сълзотворен газ и гумени куршуми бяха използвани и пред оградата на Белия дом във Вашингтон.

В Калифорния кола с американско знаме блъсна протестираща. В същия щат ван се вряза в група демонстранти. И двата инцидента са без жертви.

В поне два щата пострадаха и журналисти. Гумен куршум уцели кореспондента на „Ройтерс“ в лицето.

В Атланта полицай застана на страната на протестиращите:

„Имам син, който е на 31 години и един на 15. Постоянно вкъщи говорим за това. Не ви казваме да не протестирате, а малко да укротим нещата. Хората имат право да са ядосани, но ще оправим нещата едно по едно“, каза сержант Мърви – полицай.

Гвардията пази реда в Минестота. 

Губернаторът на щата призова вандалщината да спре, а всички в Минеаполис да се съберат, за да разчистят разрушенията. 

В района живеят около 500 българи.

Това е нелеп инцидент, полицията направи грешка и човек загина. От друга гледна точка е недопустимо това, което се случи, смята Илиян Николов - бизнесмен от Мон.

Заради огромните разрушения и палежи в момента много собственици на бизнеси и жители на квартали, са взели охраната в свои ръце и стоят въоръжени пред своите имоти, за да ги опазят от вандалщината.

От българското консулство в Чикаго съобщиха, че нямат информация за пострадали наши сънародници по време на сблъсъците в Минеаполис. Консулът ни г-н Иван Анчев поддържа контакт с нашите сънародници в Минесота и следи внимателно случващото се тук.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!