Генералният секретар на ООН Антонио Гутeриш е в Москва, откъдето призова за колкото се може по-скорошно прекратяване на огъня. Той разговаря с Владимир Путин и с външния министър Сергей Лавров, а утре ще бъде в Киев.

От Москва Антонио Гутериш предложи съдействието на световната организация за извеждане на цивилните от Мариупол".

„Моето предложение е за координирани действия на ООН, Червения кръст и руската армия, за да се осигури сигурна евакуация на тези цивилни граждани, които искат да напуснат както завода „Азовстал“, така и града, в която и посока да изберат“, каза Гутериш.

Той изрази съжаление за случващото се в Украйна.

„Обезпокоен съм от зачестяващите съобщения за нарушения на хуманитарните закони и човешките права, и вероятни военни престъпления“, допълни генералният секретар на ООН.

И на великденските празници руската армия не прекрати офанзивата си. През последното денонощие основна цел на ракетните нападения беше железопътната инфраструктура, по която има вероятност да се доставят тежки оръжия от чужбина за украинската армия. Служителите на гарите са предимно жени, тъй като мъжете са на фронта.

От 27 април „Газпром“ преустановява доставките на природен газ за България и Полша, а Германия заяви, че до няколко дни ще гарантира алтернатива на внасяния от Русия нефт.