Европейският съюз алармира за възможна нова ядрена катастрофа в Украйна заради руската инвазия. Брюксел предупреди Москва да се въздържа от действия срещу ядрени съоръжения.

Генералният секретар на ООН поиска от руската страна незабавно спиране на огъня. Руските ракетни удари продължиха и днес в Украйна.

Железопътните линии и гари стават все по-чести стратегически цели за руските атаки в Украйна. ЖП служителите са предимно жени, тъй като мъжете са на фронта. Работното място на Ания Горох и Наталия Рудак е потенциална цел. Двете жени работят на гарата в Красна, атакувана преди часове. Ракетата пада на 500 метра от тях.

В Южна Украйна жителите на Запорожие подготвят окопи срещу нови атаки. Тази сутрин при ракетен удар в града се съобщава за загинали. Руски ракети са прелетели ниско над най-голямата атомна централа в Европа - Запорожката, която е под руски контрол, съобщиха украинските власти.

Новината идва часове, след като руският външен министър заяви, че вижда реална опасност от трета световна война.

„Опасността е сериозна, реална е и не трябва да се подценява“, каза Сергей Лавров.

В Москва генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че организацията ще мобилизира всички ресурси, за да помогне за евакуирането на хората от Мариупол и призова за спиране на огъня.

Руският президент Путин е заявил на турския си колега Ердоган, че Киев трябва да поеме отговорност за ситуацията в завода Азовстал.