Американският технологичен гигант „Гугъл” отрече обвиненията, че работи с китайската армия, предаде БТА.

По-рано днес, в социалната мрежа „Туитър”, президентът Доналд Тръмп се зарече да провери обвиненията срещу компанията, отправени от милиардера Питър Тийл.

„Администрацията на Тръмп ще разгледа случая”, написа той в публикацията.

„Не работим с китайската армия. Работим с американското правителство, включително министерството на отбраната, в много области сред които киберсигурност, наемане на кадри и здравеопазване", посочиха от „Гугъл”.

Тийл повдигна въпроса за това, дали управата на компанията смята, че е била пробита от китайски шпиони. Също така попита дали дъщерната компания на търсачката – „ДийпМайнд” може да се счита за потенциално „военно оръжие”, съобщи Би Би Си.

Питър Тийл е член на борда на директорите на „Фейсбук”, основател на платежната система „ПейПал” и поддръжник на републиканеца Тръмп. В своята публикация Тръмп написа, че милиардерът е „брилянтен човек, който си разбира от работата по-добре от всеки друг”.

Натиск от страна на администрацията на държавния глава към „Гугъл” не се случва за първи път. Преди по-малко от година Тръмп каза, че алгоритма на компанията при онлайн търсене е „сбъркан” и заплаши със санкции.

Тогава, отново в „Туитър” той написа, че резултатите, когато търсиш „новини за Тръмп”, показват само „фейк нюз” медии и негативни новини. Според него компанията умишлено укрива информация и изтегля на заден план позитивните новини.

„Те контролират какво виждаме и какво не. Това е сериозна ситуация, която ще бъде разгледана”, допълни президентът на САЩ.

Случаят произхожда от добре овладения контрол върху Интернет в Китай. Там цензурата е толкова голяма, че преди време правителството спря премиера на филм за Мечо пух. Причина бе постоянното сравняване на президента Си Дзинпин с любимия на мнозина герой, пише „Уошингтън поуст”.

Критики към държавния глава, Китайската комунистическа партия и дейността ѝ могат да доведат до затвор. Контролът в азиатската страна е обърнат. Политическият елит насилва компаниите, които управляват интернет платформите да изпълняват политическата воля.

В случаи на неподчинение следват наказания под формата на сурови регулации и публично обвинение за действия срещу китайския народ.