Американският президент Доналд Тръмп беше обвинен в расизъм, след като отправи нападки в „Туитър" срещу четири цветнокожи жени конгресмени от Демократическата партия. 

Тръмп им предложи да се върнат „откъдето са дошли", след като ги обвини, че произхождат от държави, „чиито правителства са пълна и тотална катастрофа". Три от дамите са родени в Съединените щати, докато четвъртата се е преселила там като дете.

Конгресмените нарекоха президента „расист" и бяха подкрепени от депутати от Демократическата партия. Републиканците не се намесиха в скандала. 

В социалната мрежа „Туитър" говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси написа: „Когато Доналд Тръмп казва на американски конгресмени да се върнат в своите страни, той потвърждава, че планът му да направи Америка отново велика е всъщност да направи Америка бяла".

„Ако демократите искат да се обединят около обидите и расистката омраза, излизаща от устите и действията на тези много непопулярни и непредставителни жени, ще бъде интересно да видим какво ще се случи", заяви президента в отговор на Пелоси.

Междувременно, в Съединените щати започнаха операции по задържане на нелегални имигранти, които ще бъдат депортирани. Те ще продължат няколко дни и вероятно ще засегнат стотици семейства.

Преди дни пък статистики посочиха, че Доналд Тръмп получава 94% одобрение сред републиканците. Това е рекорд за партията, който до сега се държеше от Роналд Рейган с 87%.