Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма право да спира достъпа на критици до акаунта си в "Туитър", постанови федерален апелативен съд, предаде Ройтерс.

Тричленен състав на апелативен съд от Втори федерален съдебен окръг, заседаващ в Манхатън, единодушно реши, че Първата поправка в конституцията забранява на Тръмп да използва "блокиращата" функция в "Туитър", за да ограничава достъпа до своя иначе публичен акаунт.

В мотивите за решението съдията Барингтън Паркър пише, че Първата поправка не позволява на "публично длъжностно лице, която използва акаунт в социална медия за всякакви официални цели, да изключва от онлайн диалог лица с различно мнение, защото те изразяват възгледи, с които длъжностното лице не е съгласно". 

Не последва незабавен коментар на Белия дом и министерството на правосъдието на САЩ по темата. Засега няма и коментар от администраторите на "Туитър".

Доналд Тръмп е превърнал своя акаунт @RealDonaldTrump в централна част на своето президентство. В него той прокламира своя дневен ред, обявява политики и напада критици. Той има 61,8 милиона последователи, отбелязват Ройтерс и БТА.