Грета Тунберг е само на 16 години, но за няколко месеца успя да вдъхнови милиони ученици по света за по-активни действия в борбата с климата.

Преди няколко месеца, след горещото лято и поредицата пожари в Европа, Грета обяви петъчен протест в защита на климата пред шведския парламент. Призова политиците да изпълнят обещаното в Парижкото споразумение за климата и да вземат мерки, за да бъдат намалени вредните емисии във въздуха.

Момичето беше последвано от ученици в цяла Швеция.

Ученическият протест прерасна в глобална инициатива на учениците #climatestrike #FridaysForFuture.

Природозащитничката привлече вниманието на световните лидери на конференцията за климата в полския град Катовице.  

Снимка: Reuters

В началото на седмицата Грета отново хвърли ръкавица към световния икономически елит в Давос като направи видеообръщение: „Някои компании и по-специално тези, които взимат решения, знаят много добре какви ценности жертват, за да продължават да трупат невъобразими суми пари. Предизвиквам тези компании и личности за реални и смели действия за опазване на климата. Да сложат настрани своите икономически цели и да запазят условията, при които да живеят хората. Не допускам и за секунда, че ще отговорите на това предизвикателство. Но ви моля – докажете ми, че греша”.


До Давос Грета отказа да лети със самолет, защото замърсява въздуха. Позицията ѝ бе знак към световните лидери, за които бяха ангажирани около 1 500 полета  за участието им в икономическия форум.

16-годишното момиче избра да пътува 64 часа с влак. Целият ѝ багаж бе събран в малък червен куфар. Момичето не се раздели и със своя плакат с надпис: „Ученическа стачка за климата”.

В Давос вместо в хотел, Грета се настани в палатка, в която пренощува при минус 15 градуса навън.

Посланието ѝ от Давос: „На места като в Давос хората обичат да разказват истории за успеха. Но техните финасови успехи са на немислима цена. По отношение на климата трябва да признаем, че сме се провалили. Нямам нужда от вашата надежда, искам да изпаднете в паника, искам да действате все едно къщата ни гори. Защото е точно така”.

В петък, денят на ученическите стачки за климата, Грета протестира в Давос. А много нейни привърженици издигнаха глас в големите градове на Европа.