99 от всички 100 градове в света, които са най-уязвими от екологични проблеми, се намират в Азия, а 80% от тях са в Индия и Китай. Това става известно от нова класация на риска на изследователската компания “Verisk Maplecroft, съобщи „Гардиън“.

Според докладa им повече от 400 големи градове с общо население от 1,5 млрд. души са изложени на "висок" или "екстремен" риск от екологични проблеми, включително замърсяване на въздуха, смъртоносни горещини, природни бедствия и климатични аномалии.

Снимка: iStock

Класацията се оглавява от столицата на Индонезия Джакарта.

В Индия пък се намират 13 от 20-те най-рискови населени места в света, което е резултат от изключително високите нива на замърсяване на въздуха и водата в страната.

Снимка: iStock

Предразположените към наводнения китайски градове Гуанджоу и Дунгуан оглавиха списъка на големите центрове, изправени пред заплахи от природни рискове, следвани от японските Осака и Токио, които са уязвими на земетресения и тайфуни.

Лима е единственото населено място извън Азия сред първите 100 най-застрашени градове.

"Градовете, в които живее повече от половината от населението на света и които са основен двигател на богатството, вече са подложени на сериозно напрежение заради лошото качество на въздуха, недостига на вода и природните бедствия", казва водещият автор на доклада Уил Никълс.

Снимка: iStock

Редица населени места в Африка са изправени пред едни от най-сериозните рискове от изменението на климата и имат най-малки възможности за смекчаване на тези въздействия.

Глазгоу пък е класиран като най-безопасен сред 576-те града, изследвани по този фактор.