Голяма европейска делегация пристигна в Киев преди утрешната среща на върха Европейски съюз - Украйна. А Москва обвини Запада, че иска да унищожи Русия.

Това е четвърта визита в Украйна за председателя на Европейската комисия, но първа от подобен мащаб – заедно с 15 еврокомисари. Целите са две: символична подкрепа за европейските амбиции на Киев и дискусии за продължаващата военна и хуманитарна помощ за страната.

„Заедно с партньорите ни от Г-7 ще наложим допълнителен ценови таван за руските петролни продукти, а целта ни е до 24 февруари да сме готови с 10-ия пакет санкции срещу Москва“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Снимка: EPA


Фон дер Лайен приветства действията на Киев за борба с корупцията и обяви създаването в Хага на международен център за преследване на престъпленията срещу Украйна. А първият дипломат на Съюза – Жозеп Борел – съобщи за ускоряване на мисията за обучение на украински войници.

Снимка: EPA

В деня, в който Русия чества 80-ата годишнина от победата за Сталинград, Москва повтори, че действията ѝ в Украйна са "отговор на агресията на колективния Запад".

„Тези, които въвличат европейските държави в нова война срещу Русия, явно не разбират, че за тях модерната война ще е различна. Ние няма да изпратим танкове на техните граници, но имаме как да отговорим“, предупреди Владимир Путин.

В същото време руският външен министър за пореден път хвърли вината за конфликта върху НАТО. Лавров заяви, че Русия няма нужда от помощ от бившите съветски републики и се закани: 

„Ще направим всичко, за да сме сигурни, че какъвто и хаос да готви Западът по случай годишнината от специалната военна операция, това да не е единственото, което ще грабне вниманието на международната общност“, заяви Сергей Лавров.

От снощи източният украински град Краматорск е подложен на нов обстрел - ракета порази 8 блока, трима загинаха а ранените са най-малко 20.