В навечерието на първата година от смъртта на кралица Елизабет II, която почина на 96-годишна възраст миналия септември, в Обединеното кралство започна процес по избирането на място и изготвяне на проект за мемориал в нейна памет.

Денят, в който почина кралица Елизабет II, e oсобен, защото това е и денят, в който синът ѝ Чарлз стана крал. Но точно защото е печален, поводът ще бъде отбелязан в тесен семеен кръг. В момента крал Чарлз III и кралица Камила са в замъка Балморал в Шотландия, където почина кралицата. Очаква се там да са заедно с децата и внуците си и на 8 септември.

Великобритания планира да почете кралица Елизабет II и с паметник. Правителството и дворецът са създали за тази цел комитет, който трябва да подготви предложения за мемориала, както и национална възпоменателна програма.

Желанието на властите е паметникът да бъде открит през 2026 г. – за стотния рожден ден на кралицата. Председател на комитета е бившият личен секретар на кралицата Робин Янрин, а сред членовете на новия орган ще бъдат високопоставени представители на кралското семейство, политици и експерти. Изготвените предложения ще бъдат представени на крал Чарлз III и на министър-председателя Риши Сунак.

Едно от местата, които се обсъждат за поставяне на паметника, е лондонският площад „Трафалгар“. В публикувано социологическо изследване преди ден става ясно, че близо 62% oт британците подкрепят монархията, а около 21% искат държавният глава да се избира с пряко гласуване.