След като чака почти 74 години, за да стане крал, Чарлз използва първите си шест-седем месеца на трона, за да се срещне с религиозни лидери в цялата страна, да промени кралските резиденции и да организира първото си задгранично държавно посещение.

След това дойде и голямата новина - той отвори кралските архиви за изследователи, които проучват връзките на короната с робството.

„Вече сме изненадани от принц Чарлз, който вече е крал Чарлз III, но продължаваме да го наричаме принц, защото мислим за него по този начин“, иронично заявява кралският историк Робърт Лейси. След това обаче отбелязва, че „всъщност Чарлз е успял да се превърне в истински монарх и то значително по-бързо, отколкото всички са очаквали“.

Месеците преди коронацията машината на Бъкингамския дворец работеше на максимална скорост, за да покаже новия крал на света. И обществеността започна да вижда в него нов вид суверен, докато той се опитваше да покаже, че монархията все още е актуална, но в една модерна, мултикултурна нация.

Според кралските хроникьори Чарлз III е по-човечен монарх, който сдържа сълзите си, когато се обърна към нацията след смъртта на майка си Елизабет II, и изпадна в малък емоционален изблик, когато писалка потече върху пръстите му, докато подписваше книга в Северна Ирландия. Публиката се смя на този момент. Сега обаче кралят носи собствената си писалка, за да подписва книги и документи при спешни случаи.

Докато Елизабет II вървеше достолепно сред тълпите от поданици, които ѝ се покланяха и правеха реверанси, крал Чарлз III нямаше нищо против да седне на пода сред хората в някоя църква. В същото време при първото си държавно посещение той показа умението да говори изключително правилно немски език. И германците наистина бяха впечатлени от него. Докато това изненада британците. Никой не знаеше, че Чарлз може да говори немски.

Кралските хроникьори споделят още, че сякаш крал Чарлз III - дълго осмиван като скучен и скован, „току-що е влязъл в стаята", т.е. станал е забележим. Неговата изключителна изтънченост започва да се забелязва от всички. Мнозина твърдят, че през последните месеци се е променил дори неговият дрескод.

„Чарлз - монархът с някои недостатъци и добродетели, се превърна в обект на по-истински интерес“, отбелязва британският кралски биограф Робърт Лейси. Според него кърпичката в джоба на сакото му ще се превърне в еквивалент на чантата на кралицата.

Светските хроникьори обаче отчитат и нещо друго. Според тях една от причините крал Чарлз III да е толкова нетърпелив да седне на трона „може би се крие във факта, че няма да има много време, за да остави своя отпечатък“.

Все пак той стана известен с това, че е човекът, който чака цял живот, за да стане крал. По време на вечерята в президентския дворец в Берлин монархът отбеляза с доза самоирония, че се надява той и Камила да „живеят достатъчно дълго“, за да се върнат в Германия и да видят как фиданката, която току-що бяха засадили, се е превърнала в дърво.