Почти една втора от първите пациенти с COVID-19 в китайския град Ухан имат поне един постоянен симптом вече година след изписването им от болница. Изпотяване, умора, тревожност, стягане в гърдите и мускулна болка са сред най-често срещаните оплаквания. Това сочи ново проучване, публикувано в JAMA Network Open и цитирано от Ars Technica.

Изследването е проследило 2433 възрастни пациенти, хоспитализирани в болница в Ухан в началото на пандемията. Именно това е градът, от който се смята, че е тръгнала пандемията. Всички участници в него са били изписани между 12 февруари и 10 април 2020г. По-голямата част от тях са карали леко заболяването, но има и такива, които са стигнали до интензивно отделение.

Според учените вероятността за продължителни симптоми е по-голям при тежкото прекарване на COVID-19, но те не са изключени и при по-леките случаи. При по-възрастните, както и при жените, рискът е по-голям. Медицинските специалисти все още не са разбрали напълно защо COVID-19 причинява дългосрочни симптоми и защо те засягат някои пациенти, а други – не.

Умората е най-често срещаният постоянен симптом и в повечето случаи се проявява след остри белодробни проблеми, но може да бъде и следствие от множество поражения на органите. Освен това, около 4% от пациентите се оплакват от сърцебиене година по-късно, което е знак за възможно дългосрочно увреждане на сърдечно-съдовата система. Общо 45% от запитаните признават за продължаващи симптоми година след срещата с вируса.

Недостатъците на проучването са, че то няма контролна група и изследователите на са успели да се свържат с всички, които са били изписани от болницата през определения период. Освен това, то проследява болните в началото на пандемията, когато не са били налични много мутации на вируса. Новите варианти биха могли да имат различни дългосрочни ефекти.

Норвежко прочуване, публикувано от Nature Medicine през юни, е установило, че 55% от 247 пациенти, прекарали леко COVID-19, имат постоянни симптоми шест месеца след заразяването. Във Великобритания са изследвани 273 618 пациенти, при които е установено, че повече от половината, прекарали леко вируса, са с характеристики на т.нар „дълъг COVID-19“.