Две години преди началото на пандемията от COVID-19 пазарите в Ухан са продавали десетки животински видове, които могат да предадат опасни патогени на хората, сочи ново проучване.

Въпреки това там не са открити сочените за причинители на коронавируса прилепи и панголини, пише „Ню Йорк таймс“.

На пазара да продавани норки, палмови цивети, миещи кучета и много други. Проучването е установило, че са продадени повече от 47 000 животни от общо 38 животински вида на пазарите в Ухан от май 2017 г. до ноември 2019 г.

За 33 от тези животински вида се знае, че пренасят паразити и болести, които могат да засегнат и хората.

Снимка: Getty Images

От 2017 до 2019 г. един от учените е провеждал ежемесечни наблюдения на търговските обекти в Ухан, където се продават диви животни. Седем от тях се намират на територията на пазара Хуанан, сочен за първородното място на COVID-19. Въпреки това връзката на вируса с този пазар е по-скоро случайна, отбелязват учените.

Всички продавани диви животни били „живи, затворени в клетки и живеещи в ужасни условия“, пишат учените, като често били убивани на място при продажбата – още един риск от зараза.

Китай забрани продажбата и консумацията на диви животни още в началото на коронавирусната пандемия.

Екип на СЗО проведе разследване на територията на Ухан за произхода на COVID-19, но така и не стигна до категорично заключение дали именно пазарите са „родното място“ на вируса.