Коронавирусът е циркулирал свободно в Ухан, Китай, още преди декември 2019 г., сочат данните на специалната мисия от учени към Световната здравна организация, цитирани от Си Ен Ен. Те проведоха разследване на китайска почва, като целта беше да се открие първоизточника на вируса.

Друго важно откритие е, че през декември в Ухан вече е имало общо 13 различни варианта на оригиналния вирус.

От СЗО поискаха достъп до стотици хиляди кръвни проби, взимани в периода преди декември 2019 г., но за момента китайските власти отказват да предоставят тази информация.

В интервю пред Си Ен Ен главният следовател на СЗО Петер Бен Ембарек коментира, че има различни доказателства, които навеждат на мисълта, че вирусът се е появил много по-рано в Китай. Екипът също така е успял да разговаря с първия официално установен пациент – служител в офис на 40-годишна възраст, който няма никаква връзка с пазара за животни в Ухан, откъдето се предполага, че е тръгнала болестта.

Снимка: Getty Images

„Вирусът е циркулирал свободно в Ухан през декември, което е изцяло ново откритие“, коментира Ембарек.

Екипът му успял да изследва общо 174 случая на коронавирус в и около Ухан от декември 2019 г. От тях 100 са потвърдени с лабораторни тестове, а 74 – с клинична диагноза, базирана на симптомите.

Според Ембарек тази по-голяма бройка болни, които вероятно са били по-тежки случаи, за да бъдат забелязани от здравните власти, означава, че болестта вероятно вече е засегнала над 1000 души в Ухан през декември.

„Все още не сме изготвили модели с тези данни. Но знаем, че от заразените хора около 15% развиват тежка форма на заболяването, а по-голямата част са леки и безсимптомни случаи“, категоричен е Ембарек.

Снимка: Getty Images

Варианти още в началото

Екипът на Ембарек, който бил съставен от 17 учени от СЗО и 17 китайски експерти, разгледал генетичния материал на проби от първите случаи на коронавируса в Ухан. Те открили данни за общо 13 различни вирусни варианта, които са съществували още през декември 2019 г.

Част от тези ранни варианти са свързани с отворените животински пазари в града, други не са. Според Ембарек е важно данните да се погледнат още по-подробно, защото могат да дадат важна информация за месторождението на вируса и критичните първи месеци на заразата.

„Тъй като тези варианти вече са съществували през декември 2019 година, това означава, че вероятно болестта се е разпространявала много по-рано“, коментира Ембарек.

Снимка: Getty Images

Октомври и ноември 2019 г.

Китайските учени предоставили на СЗО информация за 92 съмнителни медицински случая – всички пациенти имали симптоми, наподобяващи коронавирусна инфекция, но така и не били тествани.

Това се случва през октомври и ноември 2019 г.

Екипът на СЗО поискал тези хора да бъдат тествани за антитела, като от тях – 67 се съгласили, но резултатите им били отрицателни. Въпреки това Ембарек е категоричен, че трябва да се направи допълнително тестване, защото все още не е ясно дали антителата срещу коронавируса могат да бъдат открити година по-късно.

Снимка: Getty Images

Въпреки това ученият посочва, че по-интересното е начинът, по който били разпределени географски тези 92 съмнителни случая.

Тези пациенти не се появили в един клъстър, например, както може да се очаква, а по-скоро били разпределени в малки бройки в рамките на двата месеца. Те били регистрирани на цялата територия на провинция Хубей, където се намира Ухан-

„Не е имало клъстери. Иначе щяха да засекат болестта още тогава. Но все още не е ясно дали тези 92 случая са свързани с коронавируса“, казва Ембарек.

Снимка: Getty Images

Къде е заровено съкровището?

Има едно единствено нещо, което може да даде категоричен отговор на въпроса дали коронавирусът се е разпространявал свободно по-рано от декември 2019 година. И това са кръвните проби в донорските банки в Ухан.

Тези проби са от последните две години и могат да дадат изключително ценна информация откога вирусът е циркулирал сред населението.

„Там има около 200 000 кръвни проби, които могат да ни помогнат. Би било фантастично, ако можехме да работим с тях“, коментира Ембарек. Въпреки това той добавя, че е изключително трудно да получат достъп до тези кръвни проби.

Снимка: Getty Images

Тези дни стана ясно, че отношенията между международния и китайския екип в Ухан са били обтегнати по време на цялото разследване на СЗО. На учените им бил отказан и достъп до важни данни от ранните седмици на местната епидемия от коронавирус.

От китайска страна са обещали пълна прозрачност и съдействие на международните органи, но за момента това не изглежда така.