Кацане на Марс, пускане на нов космически телескоп, лунни и слънчеви затъмнения - това са само част от събитията в Космоса, които ни предстоят през 2021 г.

Астрономите казват, че тя може да се нарече "година на Марс".

Червената планета ще бъде в центъра на вниманието още през този месец - защото цели три космически сонди, изпратени към нея миналото лято, ще я достигнат.

На 9 февруари космическият апарат, наречен "Надежда", трябва да навлезе в орбитата на Марс. Това е първото междупланетно изстрелване на Обединените арабски емирства.

Само ден след това на Марс се очаква да пристигне и сондата - Тянвън 1. С това ще стане реалност и първата марсианска мисия на Китай.

Но най-забележителното събитие през този месец ще бъде кацането на Марс на марсохода на Американската космическа агенция.

Той се казва "Постоянство" и се очаква да се приземи на червената планета на 18 февруари. Мисията му е да търси признаци на живот в миналото на Марс.

Но с това космическите предизвикателства през 2021-а не свършват.

Нов телескоп ще замени добре познатия „Хъбъл“, който повече от три десетилетия е в околоземна орбита.

През това време камерите му са направили много удивителни изображения на планетите от нашата Слънчева система, мъглявини, звезди, галактики.

Наследник на „Хъбъл“ ще бъде космическият телескоп „Джеймс Уеб“.

Очаква се той да бъде изведен в орбита на 31 октомври тази година. Цената му е близо 10 милиарда щатски долара.