Гневни са реакциите в Израел, след като външният министър на Русия заяви, че Хитлер "имал еврейска кръв", пише Би Би Си.

Запитан в интервю за италианска телевизионна програма „Zona Bianca” как Русия може да представя Украйна като нацистка страна и да се говори за "денацификация", след като самия президент на Украйна Володимир Зеленски е евреин, Сергей Лавров заяви, че това е без значение.

"Този факт не отрича нацистките елементи в Украйна. Може и да греша, но Хитлер също е имал еврейска кръв. Мъдрите евреи казват, че най-яростните антисемитисти обикновено са евреи", заяви външният министър на Русия.

Думите на Лавров подхранват недоказаното историческо твърдение, че дядото на Хитлер по бащина линия може да е бил евреин, отбелязва Би Би Си.

Последваха светкавични реакции от страна на Израел. Министерството на външните работи на Израел привика посланика на Русия за "изясняване" и поиска извинение.

"Подобни лъжи имат за цел да обвинят самите евреи за най-ужасните престъпления в историята и по този начин да освободят потисниците на евреите от тяхната отговорност“, заяви премиерът на Израел Нафтали Бенет.

Външният министър на Израел Яип Лапид нарече изявлението на Лавров "непростимо и възмутително“, определи го като „ужасна историческа грешка" и поиска извинение.

Думите на Лавров бяха осъдени и от ръководителя на израелския мемориал на Холокоста "Яд Вашем" Дани Даян.

"Повечето от забележките му са абсурдни, заблуждаващи, опасни и заслужаващи всякакво осъждане. Лавров се занимава с преобръщането на Холокоста: превръщането на жертвите в престъпници, въз основа на популяризирането на напълно необоснованото твърдение, че Хитлер е бил от еврейски произход", написа той в „Туитър“.

Би Би Си припомня, че по време на Холокоста по време на Втората световна война нацистите са убили 6 млн. евреи.

„Лавров не можа да скрие дълбоко вкоренения антисемитизъм на руския елит. Отвратителните му забележки са обидни за президента Зеленски, Украйна, Израел и еврейския народ. В по-широк план те показват, че днешна Русия е изпълнена с омраза към други народи“, написа външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба в „Туитър“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!