Израел почете паметта на шестте милиона еврейски мъже, жени и деца, убити от нацистите и техните сътрудници по време на Холокоста, предаде ДПА.

В мемориала „Яд Вашем“ в Ерусалим се проведе възпоменателна церемония с участието на висши израелски служители и председателят на германския Бундестаг Бербел Бас.

Снимка: Ройтерс

Бас положи венец от името на германския федерален парламент. Тя беше първият високопоставен представител от Германия, участвал в отделна церемония в израелския парламент, където бяха прочетени имена на жертви на Холокоста.

Снимка: Ройтерс

На откриването на официалната церемония в "Яд Вашем" снощи израелският премиер Нафтали Бенет подчерта уникалността на Холокоста.

"Дори най-лошите войни днес не са Холокоста и не могат да бъдат сравнявани с Холокоста", каза той в свое изявление. Нацистите се стремяха да издирят всички евреи и да ги изтребят до последния", добави той.

Снимка: Ройтерс

По информация от националните власти 161 400 оцелели от Холокоста са все още живи в Израел и средната им възраст е 85,5 години. Над 1000 от тях са на възраст над 100 години.