Агенция Ройтерс насочи погледа си към България по повод заловените у нас четирима мъже и една жена, за които се предполага, че могат да имат връзка в атентатите в Истанбул на 13 ноември.

Българската прокуратура повдигна обвинения срещу петимата, посочва международната агенция, позовавайки се на думите на главния прокурор на страната Иван Гешев.

"Трима мъже от молдовски произход и мъж и жена, кюрди от сирийски произход, бяха задържани от българските специални полицейски сили по-рано тази седмица след разследване и тясно сътрудничество с прокурорите в съседна Турция", коментира Гешев пред Ройтерс.

"Обвинения са повдигнати на петима души - за подпомагане на терористични актове в друга държава и за трафик на хора. Тези хора са се занимавали основно с трафик през границата (с Турция) и контрабанда. Турската прокуратура вече е поискала екстрадиране на някои от заподозрените съучастници в атентата", казва той.

Съдът у нас вече определи четиримата мъже да останат в ареста, а за жената ще се търси друг вариант с оглед на здравословното ѝ състояние.

В петък турски съд разпореди предварителното задържане на 17 души, заподозрени в участие в експлозията, включително на заподозрения атентатор, когото полицията идентифицира като сирийска гражданка - Ахлам Албашир.

Никоя група не е поела отговорност за експлозията, при която бяха ранени повече от 80 души, а шестима загинаха.