Германските тайни служби се оказаха в центъра на политически скандал, след като бе потвърдено, че техни агенти са унищожили досиета, съдържащи ключова информация за нео-нацистката организация "Национал-социалистически ъндърграунд", съобщава английският вестник „Индипендънт”.

Крайно-дясната организация е отговорна за най-сериозните актове на насилие в страната от Втората световна война насам. През последното десетилетие, нейни членове убили полицай, застреляли деветима имигранти, извършили две бомбени нападения и ограбили 14 банки, за да се финансират.

Подробности за скандала бяха разпространени на германската новинарска агенция DPA.

Изтичането на информацията накара представители на вътрешното министерство да признаят, че досиета, съдържащи информация от 10-годишно наблюдение на нео-нацистката организация, са били унищожени от агенти на вътрешните разузнавателни служби.

Германското вътрешно министерство твърди, че документите са били „изгубени” на 11 ноември миналата година, ден преди планираното им предаване на федералната прокуратура, ръководеща разследването над крайно-дясната групировка.

Разкритието подхрани съмненията, че нео-нацистите са спонсорирани от германските тайни служби. Последните признаха пред парламентарна справка, че използват „къртици”, които се внедряват в нео-нацистките организации.

Депутати във федералния парламент на Германия настояха вътрешният министър Ханс-Петер Фридрих да започне обстойно разследване и отговорните да бъдат съдени.

Телата на лидерите на "Национал-социалистически ъндърграунд" Уве Мундлос и Уве Бьонхарт бяха намерени през ноември миналата година в източна Германия, напомнят наблюдатели. Според полицията те са се самоубили след като обрали банка.

Друг член на организацията е бил арестуван наскоро и в момента се разпитва.