На виртуална среща с кореспонденти на чуждестранни медии, на която bTV беше единственият представител от българска страна, министърът на външните работи на Германия Хайко Маас засегна тема, важна за страната ни, дни след старта на летния туристически сезон.

През изминалото лято, минало под знака на пандемията, германските туристи по родното ни Черноморие бяха в пъти по-малко в сравнение с минали години. Според Маас това лято вероятно няма да бъде така.

„Надавам се през лятото хората да могат да пътуват. Това решение обаче трябва да бъде взето отговорно и ще зависи от броя на новозаболелите и от напредването с ваксинациите, които вървят все по-добре“, каза той.

По думите на Маас, ако в Германия се ваксинират над милион души на ден, тогава няма да има пречки за пътуване през лятото.

„Аз бих направил всичко по силите си през лятото хората да имат максимален шанс за истинска почивка също и в чужбина“, заяви Маас.

Министърът изрази становището си и по актуалната тема за отмяна на патентите за производство на ваксините срещу COVID-19. Тема, която е била централна и в дискусиите на провелата се среща на външните министри на Г-7 в Лондон.

„Дискусията за отмяна на патентите ще бъде в дневния ред и за напред, защото всички знаем, че има хиляди хора, които не са получили ваксина, а за тях това е много важно. Но не виждам смисъл в това да говорим как евентуално могат патентите да бъдат получени от случайни фирми, които търсят само и единствено печалбата. Все още има много отворени въпроси, които трябва да бъдат обяснени на практика. Но мисля, че е важно тази тема да бъде дискутирана и аз съм отворен към нея“, допълни външният министър на Германия.

В разговора стана ясно, че вече има информация и за преговори кога и къде да се случи бъдеща евентуална среща между американския президент Джо Байдън и руския Владимир Путин.