Върнаха карантината в Гютерсло - германският регион, в който се намира кланицата, превърнала се в огнище на COVID-19.

В сила влизат отново ограничения в целия окръг заради нарастващия брой положителни проби на служители във фабриката за преработка на месо. Всички жители на окръга ще могат и безплатно да се тестват за коронавирус.

В първия истински летен ден в Германия регионалният премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет поля със студен душ жителите на цял окръг.

Снимка: EPA/Reuters

„Кина, музеи, изложби, галерии, замъци, всичко ще бъде затворено. Спортът на закрито ще бъде забранен, а фитнес студиата ще бъдат затворени“, обяви Лашет.

Според новите правила жителите на Гютерсло могат да се срещат само по двама, забраняват се барбекютата на открито. Според сънародничката ни Зоя новостите са неприятни, но не и неочаквани.

Снимка: EPA/Reuters

„Хората бяха психически вече малко подготвени. Разстроени са, сърдита са вече на всички. Те са сърдити най-вече на президента на фирма „Тьонис“, защото всичко тръгна оттам“, казва Зоя.
 
А сънародниците ни от кланицата, поставени под карантина, научиха от нашия екип за новостите в района, заради липсата на преводач.

Снимка: btvnovinite.bg

„Преди малко дойде линейка с някакви специални облекла, но все още не са изкарали никой болен. Чакаме все пак да видим за какво става въпрос. Може и да има някой болен от нас да има, но никой не ни информира, пак ви казвам“, разказва български работник.

Регионалният премиер  заяви, че към мобилните екипи на здравните власти ще се присъединят преводачи от български, румънски и полски. А при нужда и не спазване на карантина ще се включи и полицията.

Новите мерки засягат около 370 000 жители. Като към момента е обявено, че ще бъдат в сила до 30 юни.