Българите са най-добрите фалшификатори на пари в света – това се твърди в дълъг репортаж на Втора германска телевизия ZDF, който проследява пътя на подправените евробанкноти от България.

Фалшификаторите са пуснали в обращение повече фалшиви банкноти в Германия през първата половина на 2023 г. отколкото за три години. Според репортажа става въпрос най-вече за едри банкноти – от 200 и 500 евро, които се използват за плащане на злато, бижута, луксозни часовници и дори скъпи коли.

Репортажът е със следовател под прикритие, който търси улики и така стига до фалшификаторите на пари и паспорти у нас.

Всичко започва от квартала край мюнхенската гара Бакинер, където следователят се среща с човек, който му обещава фалшиви пари от България. След това репортажът се мести в София, където според следователя фалшификаторите действат особено активно.

„Супер голям играч на пазара“

Действието се пренася в Пловдив, където репортерът има среща с мъж със замазано лице. Той се хвали, че е отпечатал 1 милион фалшиви евро в България, които в Германия е продал за 140 000 евро. Там обаче го хванали и го осъдили на 5 г. и 6 месеца лишаване от свобода, от които излежал половината.

Осъденият фалшификатор им разказва, че сред клиентите му имало търговци на скрап, супермаркети, дюнерджийници, барове, крупни търговци на месо. В края на разговора добавя, че може да свърже посетителите от Германия с подходящ човек.

Репортерите проверяват неговата история – властите и в Германия, и в България я потвърждават.

Снимка: ZDF / frontal

Фалшификаторът

Обратно в София репортерът под прикритие се среща с фалшификатор. Той твърди, че е един от най-добрите в България  и му предлага фалшиви банкноти от 200 евро – за по 40 евро едната.

Според криминалното лице неговите купюри отговаряли до около 70% на истинските, като единствено качеството на хартията било малко по-различно.

Фалшификаторът подчертава, че по-добри купюри няма никъде по света и кани репортера в един автомобил, където нагледно му показва, че фалшивата банкнота от 200 евро минава теста с обичайния сканиращ молив в супермаркетите. Българите предлагат на потенциалния купувач 5 милиона евро в банкноти по 200.

Репортерите поставят въпроса дали българската прокуратура ще арестува т.нар. „най-добри фалшификатори в света“.