Германското правителство планира нов закон, с който да се улеснява депортацията на мигранти с отказано убежище.

Законът беше представен от министъра на вътрешните работи Нанси Файзер, като в него са включени общо 12 мерки, които трябва да улеснят депортациите на мигранти от Германия.

Според законопроекта депортирането на хора, които са осъдени на поне една година затвор, както и експулсирането на членове на престъпни организации, ще стане много по-лесно. Задържаните дори няма да бъдат уведомявани за тяхната депортация.

Максималната продължителност на задържането в очакване на депортация ще бъде увеличена от 10 на 28 дни, което ще даде на властите повече време за подготовка.

Ще стане възможно и претърсването на домове за устройства с данни и документи, особено за изясняване на нечия самоличност, както и настаняването в общи квартири, с което се осигурява по-строг контрол от страна на властите.

Снимка: Reuters

Обсъждат се обаче и облекчения за бежанците, които имат статут на пребиваване, като им се предостави правото да започнат работа по-рано. Досега това беше възможно едва след девет месеца, като идеята е този период да бъде намален на шест месеца и по този начин хората с добри перспективи по-бързо да се интегрират на пазара на труда.

Тази промяна има за цел да помогне на германската икономика да се справи със сериозния недостиг на квалифицирана работна ръка. Очаква се пакетът да бъде обсъден и одобрен от Бундестага в най-скоро време.

Новината за новия законопроект в Германия идва дни след терористичната атака в Брюксел, при която загинаха двама шведи, дошли да гледат футболната среща между националните отбори на Белгия и Швеция.

Нападателят е 45-годишен тунизийски гражданин, пребиваващ нелегално в Белгия. Исканото от него убежище е било отхвърлено още през 2020 г.