Правителството на Германия се съгласи да улесни административната процедура за хората, които искат да сменят пола си. Това е стъпка, за която ЛГБТК общността отдавна настоява, съобщи вестник Sueddeutsche Zeitung.

"Като парламентарна група на управляващата СПД ние изрично приветстваме факта, че законът за самоопределяне най-накрая се придвижва напред", заяви Ян Плобнер, говорител на Социалдемократическата партия по въпросите, свързани с транссексуалните хора в Бундестага.

Съгласно споразумението транссексуалните, интерсексуалните и небинарните хора ще трябва да се самоопределят, ако искат да променят първото си име или отбелязването на пола в гражданския регистър.

Досега процедурата се уреждаше от закон от 80-те години на миналия век, който считаше транс-въпросите за психично заболяване. Лицата, които искат да променят пола си, бяха задължени да представят две психологически оценки, като в крайна сметка решението се вземаше от съда. Тази процедура е дълга, скъпа и се счита за унизителна от засегнатите лица.

"Тази недостойна процедура скоро ще остане в миналото", каза Плобнер.

Споразумението ще даде възможност за финализиране на законопроекта, "така че да се надяваме, че законодателството ще може да бъде приложено скоро", заяви Свен Леман, представител на правителството за правата на ЛГБТК общността.

За лицата под 14 години само родителите или настойниците ще могат да инициират процедура. За тези над 14 години, чиито родители биха се противопоставили на подобна стъпка, решението ще трябва да вземе съдът.

Предвижда се и време за размисъл, като гражданската промяна ще влезе в сила едва след тримесечен период на размисъл. Нова молба за промяна на пола ще може да се подаде едва след една година.

Правителството на канцлера социалдемократ Олаф Шолц, съюзено със Зелените и либералите, обеща да се бори с дискриминацията срещу ЛГБТК общността.

През ноември 2022 г. то прие широкообхватен план за действие, който включва конкретна кодификация на правата на общността в конституцията.