Германският енергиен регулатор стопира процеса по сертифициране на газопровода „Северен поток 2“, предназначен да доставя руски газ до Федералната република, съобщава „Ройтерс“.

„След задълбочено проучване на документацията Бундеснецагентур заключи, че ще бъде възможно да се сертифицира оператор на газопровода „Северен поток 2“ само ако този оператор е организиран в правна форма съгласно германското законодателство“, се казва в изявление на мрежовата агенция.

Оттам обясняват, че дъщерното дружество, създадено да управлява германската част от газопровода, не отговаря на условията да бъде „независим преносен оператор“. Уточнява се, че докато „основните активи и човешки ресурси не бъдат прехвърлени на дъщерното дружество“ и тази стъпка не бъде проверена, процедурата по сертифициране ще бъде спряна. 

Базираният в Швейцария консорциум „Северен поток 2“ коментира само, че сертифицирането на газопровода е спряно поради учредяването на дъщерно дружество:

„Нашата компания предприема тази стъпка, за да гарантира спазването на приложимите правила и разпоредби. Не сме в състояние да коментираме подробностите на процедурата, нейната възможна продължителност и въздействие върху момента на започване на операциите по транспортиране на газ по газопровода“.