Остават по-малко от 48 часа до резултатите от парламентарните избори в Германия. Днес повечето партии закриха предизборните си кампании. 

Кандидати за следващия Бундестаг са 42 партии.

Това ще бъдат най-скъпите избори в Германия – за тях ще бъдат похарчени 92 милиона евро.

Голяма част от германците определиха кампанията като скучна. В същото време интригата се развива именно през следващите часове, защото една трета от имащите право на глас все още не са решили кого да подкрепят.

Въпреки това, се очаква резултатите от вота отново да затвърдят позицията на Ангела Меркел като най-влиятелната жена в германската история.

Бранденбург, заедно с провинция Захсен-Анхалт (Саксония-Анхалт), са местата, на които се очаква популистката партия „Алтернатива за Германия“ да събере най-много проценти и да стане може би третата политическа сила в германския парламент.

Каква ще бъде следващата коалиция, която ще управлява Германия – ще стане ясно в неделя.

В края на кампанията Меркел увери германците, че „навсякъде, където е възможно, Германия ще настоява за дипломатически решения. Особено по отношение на ядрените опити на Северна Корея. Ще дам всичко от себе си, заедно с правителството, за да направим света едно по-сигурно място“.

Основният ѝ опонент Мартин Шулц пък посочи: „Следващите четири години не трябва да стават четири години на застой и летаргия, през които Ангела Меркел да управлява страната така, както досега – уморена и обърната към миналото. Нужен е канцлер, който има смелостта да оформи бъдещето на тази страна и моля за доверието ви, за да го направя“.

Политическата интрига в Германия следят специалните ни пратеници Кристина Баксанова и Борис Пинтев. Очаквайте техните репортажи и преки включвания в следващите ни емисии и на нашия сайт btvnovinite.bg.