Германия ще отпусне финансова помощ за туристи, засегнати от срива на британската туристическа група „Томас Кук“.

В изявление канцлерът Ангела Меркел заяви, че Берлин ще възстанови „загуби, които не са били обезщетени” от вече неплатежоспособната група за пакетни почивки и нейната застрахователна компания.

Ходът на германското законодателство се наложи, след като стана ясно, че германския филиал на „Томас Хук“ разполага само със застраховка за фалит до 110 млн. евро, предаде БГНЕС.

Застрахователят Zurich Versicherung съобщи, че са получени претенции на обща стойност от 250 млн. евро. Според други източници финансовото обезщетение може да достигне 500 млн. евро, което ще остави между 200 и 300 млн. евро за немското правителство да компенсира.

Берлин каза, че случаят с „Томас Кук“ е надхвърлил границите на несъстоятелността на предходните туристически компании. В изявлението се допълва, че не е разумно да се очаква клиентите да се справят сами със сложните правни въпроси.

Потребителските групи приветстваха държавната намеса, но призоваха за преразглеждане на ограничението на отговорността при пакетните ваканции.

Германия не е единствената страна, която може да поеме разходите по фалита на „Томас Кук“.

В началото на ноември правителството на Великобритания обяви планове за разработване на законова схема за обезщетение на туристите, за които не са стигнали средства