Германското правителство не потвърди съобщенията за проведени консултации с Русия относно кандидатурата за поста генерален секретар на ООН от България. Това предаде ТАСС, цитирайки днешно изявление на говорителя на германското правителство Щефен Зайберт. 

"Не коментирам темата за поверителни разговори на канцлера. В момента за длъжността генерален секретар претендират 10 кандидати, Кристалина Георгиева не е между тях", каза той.

По-рано български медии съобщиха, че канцлерът Ангела Меркел била убедила руския президент Владимир Путин да подкрепи за кандидат от България за поста генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева вместо издигнатата преди това Ирина Бокова.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова опроверга вчера тази информация, припомня ТАСС. 

Кристалина Георгиева все още е част от Европейската комисия, много важен член на екипа, отговаря за десетина служби на институцията и върши изключителна работа, заяви пък на пресконференция говорителят на институцията Александер Винтерщайн. Така той отговори на въпроси, свързани със съобщение в Туитър на Мартин Зелмайер, ръководител на кабинета на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. В събота Зелмайер написа: "Би било голяма загуба за ЕК, но Кристалина би била силен генерален секретар на ООН и би накарала много европейци да се чувстват горди. Това би било също силен знак за равенството на половете".

Всички сме запознати с медийните спекулации, нямам коментар по тях, заяви днес Винтерщайн. Туитът изразява споделеното широко мнение сред хората, които са имали предимството, честта и удоволствието да работят със заместник-председателя на ЕК. Всички ние сме имали възможността да се насладим на нейния изключителен талант и богат опит. Председателят на ЕК също преди време направи подобна оценка. Туитът повтаря мнение, вече изразявано от Юнкер и споделено от всички, не само в Брюксел, по отношение на изключителните качества на Георгиева. Всеки, който работи с нея, споделя това мнение. Заради това бе написан този туит, поясни говорителят.

Според слуховете изглежда Кристалина Георгиева е възможен кандидат за генерален секретар на ООН, затова туитът засяга тази тема. Процесът на избор на генерален секретар на ООН не изисква националните правителства да съобщават за номинациите си на ЕК, Комисията няма никаква роля в този процес. Няма никакво основание правителство на държава от ЕС да съобщава намеренията си в тази посока, добави Винтерщайн, попитан дали София е уведомила Юнкер, че е възможно да номинира Георгиева за най-високия пост в ООН.

Ирина Бокова, която в момента е генерален директор на ЮНЕСКО, на 11 февруари т.г. бе предложена за генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България при ООН. Постът, който от 2007 г. се заема от южнокорееца Бан Ки-мун, ще се оваканти на 1 януари.

Според съществуващите правила, за да бъде назначен на този пост, претендентът трябва да събере 9 гласа "за", включително и гласовете на всички постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. След това името на кандидата ще бъде внесено за утвърждаване от Общото събрание на световната организация.

(БТА)