Украйна трябва да изплати на Русия 7 милиарда долара заради нарушения на ангажиментите за внос на газ. Това съобщи вестник "Файненшъл Таймс" (ФТ), позовавайки се на правителствени източници.

"Газпром" е изпратил официална сметка на стойност 7 милиарда долара още в средата на тази седмица. Руският енергиен гигант настоява, че за цялата 2012 вносът на газ е бил по-малък, отколкото записаното в договорите. Това е пряко нарушаване на условието "вземай или плащай", включено в договора за доставки, подписан през 2009.

"Официалното писмо от "Газпром" пристигна в сряда, когато президентът Виктор Янукович се подготвяше да замине за Давос, за да подпише газово споразумение с "Роял Дъч Шел". Въпреки това държавният глава реши да замине за Световния икономически форум и да сключи посочения договор", заяви източникът пред изданието.

По данни на ФТ, "Нафтогаз Украйна" не възнамерява да плаща връчената й сметка и ще се обърне към международния арбитраж.

По-рано тази седмица в присъствието на Янукович беше подписан договор между компаниите "Надра Юзовская" и "Роял Дъч Шел" за разделяне на продукцията при добива на шистов газ в Юзовски район /Харковска и Донецка област/. "Споразумението е изгодно за нас. Това са инвестиции, благодарение на които Украйна ще увеличи собствения си добив и съответно ще развива своята икономика", заяви президентът.

Първите сонди ще бъдат пробити още тази година. Предвижда се добивът да бъде между 7 и 20 милиарда куб.м. газ. Запасите на Юзовското находище се оценяват на над 4 трилиона куб.м. газ.