Газпром е предложил 1,9 млрд. евро за гръцката държавна газова компания DEPA, съобщиха гръцки медии. Сред петимата кандидати за закупуване на газовия монополист в южната ни съседка е още една руска фирма - Негуснефт.

Вашингтон бил обезпокоен от перспективата DEPA да мине под руски контрол. Но пък руснаците вдигнаха твърде високо летвата с предложението си от близо 2 млрд. евро за компанията, коментират медиите в Атина.

Евентуалната покупка на фирмата осигурява на руския гигант контрол на гръцкия и пряк достъп до европейския пазари. Вашингтон директно предупредил Атина, че изборът на инвеститор, който да купи DEPA, не бива да превръща Гърция енергиен "заложник". Това е директен намек срещу Газпром, който вече контролира 80% от гръцкия пазар на природен газ, пише вестник "Имерсия".

Според информация на изданието предложените от Газпром 1,9 млрд. долара превишават с доста предложенията на другите потенциални инвеститори, сред които освен Негуснефт са два гръцки холдинга и азербайджанската държавна компания Socar.