По всичко личи, че фразата "газът в рубли" по-скоро ще има ефект за "вътрешна комсумация" в Русия. В дългоочаквания декрет на президента Владимир Путин наистина е записано, че "Газпром" вече ще получава рубли за продадения природен газ. Това обаче няма да се превърне в проблем за международните купувачи на синьо гориво от т.нар неприятелски страни(сред които и България), за които ще важи новото валутнои правило.

"Подписах указ, който определя начинът за търговия с руски природен газ с така наречените неприятелски държави", каза Путин по време на среща с представители на силно засегнатата от санкциите авиационната индустрия

В указа са залегнали 17 точки, конкретизиращи новите условия. "Съществуващите договори за доставка на газ ще бъдат прекратени, ако купувачи от неприятелски държави не спазват новите условия за плащане", подчерта президентът.

Вероятно, обаче, няма да се стигне до прекратяване на договори. Ето защо:

За „Газпром“ – рубли, за банката – долари и евро

Поглеждайки по-внимателно към точките на указа става ясно, че промените едва ли толкова ще навредят на "неприятелските" държави и техните енергийни дружества. Това все пак е нормално, защото само за януари тази година две трети от износа на природен газ от  Русия за 20 страни от ЕС (определен в цялост като неприятелски) възлиза на две трети от общите продажби на Газпром, които са общо за 9,75 млрд. евро.

Казано по-просто – валутните приходи от газовите доставки на Русия са толкова важни, че, отвъд политическото говорене, тя не може да се откаже от тях.

В новата схема за разплащане се предвижда чуждестранните компании да превеждат дължимото в евро по сметки в „Газпромбанк“. Кредитната институция така или иначе не е обект на санкции. Чуждестранната валута обаче ще бъде обект на конвертиране в рубли по специални правила. Всички тези операции ще се извършват от руските финансови институции, включително и от фондовата борса MICEX - RTS.

В резултат на тези преобразувания „Газпром“ ще получава дължимото в рубли, а чуждестранната валута ще отива за укрепване на валутните резерви в „Газпромбанк“.

Ефектът от всичко това ще бъде имиджов в Русия, защото ще бъде обяснено, че вече страната продава ресурсите си в собствена валута.

Какво се променя (и у нас)

За западните компании новата реалност може би ще е съпътствана от някои логистични трудности, но в крайна сметка няма да промени нищо по същество. Очаква се разбира се и тяхната реакция.

В позиция до bTV от Министерството на енергетиката посочват, че „Газпром“ не е поискала промяна на договорите си за доставка на гориво и такава едва ли ще е необходима, защото средствата ще постъпват в Русия в чуждестранна валута, както стана ясно по-горе.

Така се избягва възможността енергийните дружества от неприятелските страни да трябва да търсят рубли на международните финансови пазари при положение, че централната банка на страната е под санкции.

Дали този ход на Путин, подобно на намаляването на военната активност в района на Киев, е знак, че Москва се опитва да излезе с достойнство от войната в Украйна, която в края на февруари започна, към момента е рано да се каже. Едно обаче е ясно – колкото за ЕС е трудно да се откаже от руския газ, толкова и за Русия е трудно да се откаже от западните пари.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!