Руският президент Владимир Путин обяви, че е подписал указ за правилата за търговия с газ с неприятелски държави. Мерките влизат в сила от утре. Путин обяви това при откриването на среща за ситуацията в авиационната индустрия, предаде ТАСС.

„Днес подписах указ, който установява правилата за търговия с руски природен газ с така наречените недружелюбни държави“, каза президентът.

Според него западните страни, недружелюбни(сред, които и всички в ЕС, каквато е България) към Русия, ще трябва да открият сметки в рубли в руски банки, за да плащат за газ.

„Ние предлагаме на изпълнителите от такива [неприятелски на Руската федерация] държави ясна и прозрачна схема: за да закупят руски природен газ, те трябва да открият сметки в рубли в руски банки. Именно от тези сметки ще се извършват плащанията за газа. доставят, считано от утре, от 1 април текущата година“, каза Путин.

От своя страна Европа продължава да настоява доставките да се извършват според сключените договори в евро и долари.

Германия и Франция, които са най-големите потребители на руско синьо гориво на континента, заедно обмислят всички възможни сценарии и варианти за функциониране на икономиките без доставки от Русия.