Гръцките власти обявиха, че са завършили строителството на 40-километровата стена по границата с Турция и е въведена нова система за наблюдение, която да попречи на евентуалните мигранти от Афганистан и Близкия Изток да влязат в страната, пише гръцкото издание "Катимерини".

Събитията в Афганистан подхранват опасенията на Европейския съюз от повторение на бежанската криза от 2015 г., когато близо милион души, бягащи от войната и бедността в Близкия изток и извън него, преминаха към Гърция от Турция, преди да се отправят на север към по-богатите държави.

Гърция беше на първа линия на тази криза и сега уверява, че нейните гранични сили са нащрек, за да гарантират, че южната ни съседка няма да се превърне отново в порта за Европа.

"Кризата в Афганистан създаде "възможности за мигрантски потоци", каза министърът на гражданската защита Михалис Крисохоидис, след като посети в петък района на Марица с министъра на отбраната и ръководителя на въоръжените сили.

"Не можем да чакаме, пасивно, за възможните последици. Нашите граници ще останат сигурни и неприкосновени", обяви Крисохоидис пред репортери.

Министърът заяви, че разширението на съществуващата 12,5-километрова ограда е завършено през последните дни, както и високотехнологична автоматизирана електронна система за наблюдение.

Пристигането на мигранти в Гърция намаля значително от 2016 г., когато ЕС постигна споразумение с Турция за спиране на потоците в замяна на финансова подкрепа.

Премиерът Кириакос Мицотакис и турският президент обсъдиха ситуацията в Афганистан по телефона в петък, като Ердоган е заявил, че Афганистан и Иран трябва да бъдат подкрепени или нова миграционна вълна е "неизбежна".