Положението с регистрацията и снемането на пръстови отпечатъци на бежанците и мигрантите в Гърция се подобрява – сега се регистрират почти 98% от пристигащите, заяви министърът на миграционната политика Янис Музалас, цитиран от световните агенции.

"Правим всичко възможно. Преди се регистрираха между 15 и 30 на сто от бежанците. В съответствие с европейските изисквания регистрираме почти 98 процента", уточни Музалас.

Той отрече слуховете, че гръцките власти издават фалшиви удостоверения на бежанци: "Наистина, имаше съобщения от Германия, че някои бежанци са били с фалшиви документи. Ние не издаваме такива документи. Отговорихме, че те биха могли да ги купуват от престъпни групировки".

Междувременно външният министър Никола Попоски призова съседна Гърция да премести хилядите мигранти по границата в по-подходящи приемни центрове във вътрешността на страната, предаде Асошиейтед прес.

В интервю за АП днес Попоски каза, че такава стъпка би помогнала за едно "по-хуманно и безопасно отношение" към мигрантите, вместо те да се тъпчат в палатки само на няколко стотин метра от границата.

"Това не е решение", каза Попоски за палатковия град край границата. "Ако наистина ви е грижа за тези хора, те трябва да бъдат подслонени в приемни центрове, предназначени за такъв голям брой хора", добави той.

Най-малко 10 000 сирийски и иракски бежанци чакат дни наред в палатки на граничния КПП Идомени на гръцката граница с Македония, припомня АП.