Гръцката държавата ще поема 10% от хранителните покупки на домакинствата от февруари за следващите 6 месеца в зависимост от числеността и доходите им. Тази мярка за подпомагане на населението в условията на висока инфлация обяви премиерът Кириакос Мицотакис. 

Съгласно обявената мярка за сам човек държавата ще поема 10% от разходите за хранителни покупки, като ще става дума за 10% от покупки на стойност общо 220 евро месечно. За двучленно домакинство този лимит ще увеличава със 100 евро. С по 100 евро увеличение на лимита има за всеки следващ член на домакинството до максималната сума от 1000 евро за хранителни покупки месечно. 

Инфлацията в Гърция скочи до 12% през септември, преди да спадне леко на 9,1% през октомври.

Програмата за подпомагане е в размер на 650 млн. евро и ще бъде финансирана от данъка върху свръхпечалбите на рафинериите. Тази правителствена мярка няма нужда да бъде одобрявана от парламента.

Семейните двойки, получаващи максимално 24 000 евро на година, ще са бенефициенти на програмата за подпомагане. При всяко дете в семейството този лимит се увеличава с допълнителни 5000 евро. 

Според Мицотакис от програмата би трябвало да се възползват 85% от данъкоплатците в страната би трябвало да бъдат подпомогнати чрез тази програма.

Междувременно парламентът на Гърция прие първия бюджет на страната от 13 години насам, който не е изготвен под надзора на кредиторите.