Какво може да се купи с минимална заплата у нас и в съседна Гърция? Провери кореспондентът на bTV в южната ни съседка.

Минималната заплата у нас е 650 лева, а в Атина - над 660 евро. За пример сме използвали стоки от така наречената основна потребителска кошница.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-драстична по отношение на покупателната способност е разликата при цената на хляба, който в съседна Гърция се оказва по-евтин.

В домакинството си Елена Андонова забелязва, че сметките за храна седмично са се увеличили почти двойно. Доскоро пазарът за седемчленното й семейство излизал около 100 лева.

„Сега вече те надскачат над 200 лева. Даже и повече. Изключвам месото - може би всичко друго. Масло, всички млечни продукти, които са обичайни за нашата трапеза. Сирене, кашкавал, са над 15 лева вече. Ето, кучешката храна, която беше 2 лева и нещо, сега е 4“, казва Елена.

Казва, че семейството й се справя, но е категорична, че минималната работна заплата у нас не може да осигури нормален стандарт на живот.

„Платежоспособността на българите е много по-малка, отколкото на гърците. На фона на по-високите заплати там се оказва, че българинът е много ощетен“, смята Елена.

Сравняваме цените на 10 основни продукта в супермаркети в България и в Гърция – проверяваме стойността на хляб, брашно, мляко и картофи.

С минимална заплата в Атина можем да купим тези продукти близо 20 пъти за месец, а в България - 14.

Дори предстоящото нарастване на минималната заплата у нас няма да ни осигури по-добър стандарт, смята експертът Мика Зайкова.

„Средната заплата в България е 1620 лева или 810 евро, а в Гърция - 1220 евро. Идва време, когато наистина трябва да приложим непазарни методи. Две неща - таван на цените на най-употребяваните стоки, за да помогнем на бедните и втората стъпка е, че можем да сложим квота на потреблението“, коментира Зайкова.

Експертът предупреди, че презапасяването с продукти води до изкуствено завишаване на цените.