Гръцкото правителство призова премиера на Република Северна Македония Зоран Заев да изпълнява Преспанското споразумение във всичките му аспекти, включително на международни спортни прояви, съобщи гръцкият вестник "Катимерини".

Призивът идва само няколко дни след избухналия дипломатически скандал между двете държави, заради официалния екип за Европейското първенство по футбол на националния отбор на страната, на който пише само "Македония", вместо "Северна Македония".

Тогава гръцкият футболен съюз подаде оплакване до УЕФА, а македонският външен министър заяви пред гръцките медии, че националният футболен отбор не се финансира от държавата и ръководството не може да бъде принудено да промени обозначението върху неговите екипи.

Снимка: Getty Images

Няколко дни по-късно македонският премиер Зоран Заев, който присъства на мач между Република Северна Македония и Нидерландия в Амстердам, написа в "Туитър": "Днес, от стадиона в Амстердам, подкрепям силно македонския национален отбор по футбол", отново изпускайки определението "северна", а публикацията му предизвика острата реакция на Атина.

"Изискваме пълно прилагане на Преспанското споразумение и неговия дух и призоваваме г-н Заев да се въздържа от разделяща реторика, особено по чувствителни въпроси като футбола. Във всеки случай добросъвестното прилагане на споразумението е един от критериите за присъединяването на страната към ЕС", заяви Аристотелия Пелони, говорител на гръцкото правителство.

Гърция ще отложи поне с три месеца и планираното за юли ратифициране на три меморандума за сътрудничество между двете държави. Според сведения отлагането на ратификацията има за цел да даде възможност на премиера Заев да разбере, че има задължения, които не може да пренебрегва, отбелязва гръцкото издание.

Напрежение и по линията "София - Скопие"

Проблемите с Атина се появяват в момент на обтегнати отношения между македонската столица и София. Вчера България потвърди ветото си върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. Позицията на българското правителство беше представена на съвета на външните министри на държавите от ЕС. Служебният заместник-министър на външните работи Румен Александров участва в заседанието, което се проведе във вторник в Люксембург.

„България продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, гласи съобщение на Постоянното представителство на Република България в Брюксел.

Това не е първият път, в който страната ни възпрепятства преговорите за приобщаване на западната ни съседка към съюза. През ноември 2020 г. единствено България от всички държави-членки на ЕС отказа да подкрепи рамката за преговори с аргумента, че тя не отразява исканията на София, свързани с езика, подкрепата към претенции за признаване на македонско малцинство и спазването на договора за добросъседство между двете държави.