51% от гърците смятат, че Преспанското споразумение със Северна Македония е грешен ход, а 36,8%  го определят като стъпка в правилната посока. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от агенция „Абаут пийпъл“ за гръцкия информационен портал „Нюз247“.

В анкета за гръцката външна политика, с акцент върху отношенията с Турция, респондентите също били помолени да изразят своите виждания относно Преспанското споразумение, т.е. дали то е в правилната или грешната посока, две години след ратифицирането му от гръцкия парламент на 25 януари 2019 г.

От анкетираните 36,8% са заявили, че сделката е била в правилната посока, като мнозинството от тях, седем от десет, на последните избори са гласували за СИРИЗА и 23,4% за "Нова демокрация".

От тези 51%, които смятат, че сделката е била в грешен ход, седем от десет или 67,6% на последните избори са гласували за „Нова демокрация“, 23,1% за СИРИЗА и 56,9% са гласували за друга партия.

Останалите 12,2% на конкретния въпрос относно Преспанското споразумение са избрали опцията „Не знам/не искам да отговоря“.

Анкетата е проведена на 27 и 28 януари с участието на 928 лица с право на глас.

Подписаното през 2018 г. Преспанско споразумение сложи край на 25-годишния спор между Атина и Скопие за името на Македония и трябваше да реши всички щекотливи въпроси между двете страни, но не беше посрещнат еднозначно от населението на двете държави. Заради договора в Гърция се стигна до правителствена криза, а премиерът от СИРИЗА Алексис Ципрас получи много критики.