„Пфайзер“ повишава цената на ваксината си с повече от една-четвърт, а „Модерна“ на нейния препарат с над 10% в последните договори за доставка с ЕС, съобщава вестник „Файнейшъл Таймс“.

Новата цена за ваксината на „Пфайзер“ ще е 19,5 евро на доза в сравнение с 15,5 евро преди това, а цената на препарата на „Модерна“ вече е 25,5 долара спрямо 22,5 долара преди, макар че е по-ниска от предварително договорената стойност от 28,5 долара заради увеличението на договорените количества, отбелязва изданието, позовавайки се на информация от официално лице, участвало в преговорите от страна на ЕС.

Новината идва на фона на опитите на Стария континент да се справи с проблемите при доставката на ваксини и новините за странични ефекти на конкурентните продукти.  Двете фармацевтични компании ще генерират печалби от милиарди долари тази година, след като подписаха нови договори със страните, които са обезпокоени от разпространението на новия „Делта“ вариант и искат да осигурят повече дози, с които да засилят имунизационните си кампании.

Условията на сделките за общо 2,1 милиарда дози до 2023 г. бяха предоговорени след третата фаза на изпитанията, които показаха, че РНК ваксините имат по-висок процент на ефикасност отколкото конкурентните медикаменти на „АстраЗенека“ и „Янсен“.

Според източника на „Файнейшъл таймс“ „компаниите са използвали обичайната фармацевтична риторика – ваксините работят и те вдигнаха цените“.

Европейската комисия заяви миналата седмица, че ЕС е на път да ваксинира напълно 70% от възрастното си население до края на лятото.

Като цяло 57% от хората над 18 години вече са напълно ваксинирани в 27 държави, заяви шефът на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя предупреди, че хората не бива да намалят предпазливостта си, тъй като "много опасният" вариант "Делта" все още е заплаха