Дефицити в образованието на обществото и в системата на здравеопазването и сблъсъци между политици и здравни експерти на фона на COVID кризата; протести срещу правителството на Бойко Борисов и ръководената от Иван Гешев прокуратура и опити да бъдат приписани те на смятания от критиците си за олигарх Васил Божков – това е част от видяното от американската организация „Фрийдъм Хаус“ в България в рамките на актуалния ѝ доклад за страните в преход.

Според авторите на анализа нашата страна продължава да се плъзга към „хибриден режим“ – процес, който тече в рамките на десетилетие с малки изключения.

По отношение на политическия живот се отбелязват скандалите със записи и снимки, за които се твърди, че са с участието на премиера Борисов, като освен това се отбелязва, че те не са имали особен ефект върху партията му ГЕРБ. Икономическата част от анализа цитира ЕК и Световната банка, според които коронавирусът е забавил икономиката по-малко от очакваното, но пък процесът на възстановяване е твърде бавен.

Оценката за съдебната система в България е намалена поради „опасения относно политизирането на прокуратурата, липсата на отчетност за нередности в работата на полицията и прокуратурата и дискриминационното отношение към ромските граждани по време на пандемията от COVID-19“.

В доклада се отбелязва широко разпространена корупция и се посочва, че резултатите в борбата с нея почти отсъстват. Влошава се и работната среда за медиите.

Авторите на доклада посочват, че у нас „опасната реторика е инструментализирана за политически цели“, като се дава пример с „кампанията със заплахи срещу Северна Македония“ около ветото по пътя на бившата югорепублика към ЕС.

Заедно с Латвия и Черна гора, България има десетия най-голям спад в демократичните параметри от четири години, измерен от „Фрийдъм хаус“, която в момента счита страната за полуконсолидирана демокрация.