Интензивни въздушни удари са били нанесени през изминалата нощ срещу обекти в Северно Мали, близо до границата с Алжир. Това съобщи говорител на генералния щаб на френските въоръжени сили.

Бомбардировките северно от Кидал и в района на Тесалит са били насочени срещу логистични складове и центрове за обучение на въоръжени ислямистки групировки, заяви полк. Тиери Бюркар.

Междувременно израелският министър на отбраната Ехуд Барак приветства решението на Париж да изпрати войски в помощ на правителствените сили срещу ислямистите в Мали, като заяви, че това ще има възпиращ ефект за другите екстремисти. На конференицята в Мюнхен за сигурността той заяви, че поздравява Франция за бързите й действия.

"Френското ръководство не само анализира какво трябва да се направи, но взе решение и го направи - много добър пример за света и възпиращ сигнал за всички бандити и терористи по света", каза Барак.

Според израелския министър падането от власт на сирийския президент Башар Асад е непосредствено предстоящо и ще бъде голям удар за Иран. Намеквайки за израелския въздушен удар в Сирия, той заяви:"Случилото се в Сирия преди няколко дни е доказателство, че когато кажем нещо, ние сме сериозни - а ние казваме, че не бива да се позволява внасянето на модерни ракетни системи в Ливан".

"Хизбулла в Ливан и иранците са единствените съюзници, които са останали на Асад. Той ще падне от власт всеки момент и това ще бъде голям удар за иранците и Хизбулла. Мисля, че те ще си платят", каза още Ехуд Барак.