Франсоа Фийон e кандидатът на десноцентриската партия за президентските избори догодина. Бившият премиер спечели вътрешнопартийните избори на републиканците.

На втория тур той изпревари с над 30 на сто съперника си Ален Жупе - също бивш премиер и настоящ кмет на Бордо.

"Моят дълг е да преодолея демагогията и съпротивата на промяната. Лявото означава провал, крайно дясното - банкрут. Мисля за победа над тези политически партии, но не за победа над онези разочаровани французи, които днес не са с нас, но които аз трябва да поведа към бъдещето", каза Франсоа Фийон.

Допитвания до общественото мнение предричат лесна победа на 62-годишния Фийон на президентските избори догодина, както над съперника му от Социалистическата партия, така и над крайнодясната кандидатка Марин льо Пен.

Фийон спечели с обещания за свободни пазарни реформи и драстични мерки срещу имиграцията и ислямския екстремизъм. Той обеща също и по-добри отношения с руския президент Владимир Путин.

Победителят в първичните избори на традиционната десница има подчертано положително отношение към Русия. Той смята, че Москва не представлява заплаха за Франция и Европа, с Кремъл трябва да се партнира в Сирия и европейските санкции трябва да се прекратят.

В икономическата му програма са предвидени мерки за намаляване на бюджетния дефицит, повишаване на пенсионната възраст до 65 години и преминаване към 39-часова работна седмица.