Кандидатът на Франция Одре Азуле беше избрана тази вечер за следващия генерален директор на ЮНЕСКО на мястото на Ирина Бокова, съобщиха световните агенции.

Изпълнителният съвет на организацията предпочете с 30 срещу 28 гласа Азуле, която е бивш министър на културата, пред съперника ѝ от Катар Хамад бин Абдулазиз ал Кауари.

Сега решението трябва да бъде подкрепено от 195-те страни членки на ЮНЕСКО на 10 ноември.

За цялата история на ЮНЕСКО представител на Франция е избран за втори път на длъжността генерален директор. Първият французин, оглавил организацията преди повече от 50 години, е професорът по философия Рене Майо.

В годините постът е бил заеман от представители на Великобритания, Италия, САЩ, Япония и други страни. 
Първоначално кандидатите за поста бяха от девет страни, като още преди първия тур на гласуването Гватемала и Ирак се отказаха от участие. В хода на следващите турове отпаднаха представителите на Азербайджан, Виетнам, Китай и Ливан. Преди днешния, финален кръг отпадна кандидатът на Египет. 

Одре Азуле е родена на 4 август 1972 г. в Ла Сел-Сен-Клу, недалеч от Париж, в еврейско мароканско семейство. Нейният баща Андре Азуле е бил съветник на краля на Мароко Хасан Втори, а сега е съветник на неговия син Мохамед Шести.

През 2014 г. Одре Азуле стана съветничка на тогавашния президент Франсоа Оланд по въпросите на културата и комуникациите, а през 2016 - 2017 г. беше министър на културата в социалистическите правителства на Манюел Валс и Бернар Казньов.