На учениците ще бъде забранено да носят мюсюлманската дреха абая в държавните училища на Франция, каза министърът на образованието Габриел Атал.

Забраната ще влезе в сила от началото на новата учебна година на 4 септември.

Франция има строга забрана за религиозни знаци в държавни училища и правителствени сгради с аргумента, че те нарушават светските закони.

„Когато влезете в класна стая, не трябва да се идентифицира религията на учениците. Абаята вече няма да може да се носи в училищата“, уточни Атал пред френската телевизия TF1.

Този ход идва след месеци на дебат относно носенето на абая във френските училища.

Този тип дрехи се носят често в училищата от мюсюлманите, което според десните партии води до политическо разделение. Левицата обаче изрази загриженост за правата на мюсюлманските жени и момичета.

През 1994 г. е приет закон, който разрешава носенето само на дискретни религиозни символи в училищата. 10 години по-късно носенето на забрадки е напълно забранено в училищата, но кипата и кръстът не са.

Дебатът за ислямските символи се засили, след като чеченски бежанец обезглави учителят Самуел Пати близо до училището си в предградие на Париж през 2020 г.

Причината бе, че Пати е показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед.