Франция вероятно върви към сериозна и трудна промяна. Това е заложено в програмата на Франсоа Фийон - победителят от първичните избори на десницата преди бъдещите президентски избори.

Наричан е ултра-либерал, близък до президента Путин. Как той неочаквано се оказа толкова близо до президентския пост, разказват Десислава Минчева и Найо Тицин.

Оказа се, че милиони французи искат драстична промяна и че се припознават в консерватор, защитник на традиционните семейни ценности, без значение, че могат да изглеждат ретроградни.

Франсоа Фийон е баща на 5 деца, убеден католик, страстен почитател на автомобилизма и очевидно обича ралита, в които аутсайдерът хладнокръвно елиминира всички на финала.

Фийон е минал през всички стъпала в кариерата си: кмет, сенатор, няколко пъти министър, министър-председател по времето на Никола Саркози. Времето, в което бившият президент го е наричал свой сътрудник или просто "господин Никой", вече е минало. Сега Фийон е лидер.

"Моят дълг е да преодолея демагогията, съпротивата на промяната. Лявото означава провал, крайно дясното - банкрут. Мисля за победа над тези политически партии, но не за победа над онези разочаровани французи, които днес не са с нас, но които аз трябва да поведа към бъдещето, казва Франсоа Фийон.

Идеите му понякога внасят объркване дори в собствения му лагер. Поддръжникът му Сандрин Бур признава, че трудно е приела позицията му спрямо Русия.

„Фийон не предлага да стане приятел на Владимир Путин. Той мисли, че със сегашния президент Оланд, Франция се изгуби от международната сцена. Фийон иска промяна. За да я има на световната карта, Франция трябва да поддържа контакти с Русия”, коментира Сандрин Бур.

Естеството на тези контакти може обаче да обърка и някои европейски лидери.

През целия ден днес текат совалки - между сградата, е щаб-квартира на Фийон, и Националната асамблея. Формира се бъдещият екип на кандидата, на когото предстои сериозна битка. Според социологическите проучвания от днес, на президентските избори Фийон би трябвало лесно да победи крайнодясната Марин льо Пен. Но внимание с прогнозите - предвиждаше се трето място за Фийон на тези избори, а той разгроми останалите кандидати.