Заразените с новия короновирус в света вече са над милион и половина, като почти една трета от тях са в Съединените щати. В Европа двете най-засегнати страни-Испания и Италия продължават да отчитат по-малко заболели, въпреки все още високата смъртност.

Великобритания съобщи за хиляда фатални случаи само за 24 часа. И докато някои европейски държави като Австрия и Дания обмислят разхлабване на мерките, други ги удължават.

Франция ще удължи строгата си национална карантина заради епидемията от COVID-19, която засега е до 15 април, съобщи канцеларията на френския президент.

Още не е ясно докога ще бъдат продължен режимът на самоизолация, наложен в средата на март, каза представител на Елисейския дворец. Вечерта на 13 април, понеделник, президентът Еманюел Макрон ще направи обръщение към нацията и ще говори за борбата с коронавируса.

Във Франция мерките изискват хората да не напускат дома си без основателна причина, а когато излизат трябва да носят разрешително. Полицията строго следи за спазване на разпоредбите.

Снимка: btvnovinite.bg

Вчера мерките бяха затегнати още повече - пътниците, пристигащи в континентална Франция и отвъдморските й територии, вече също ще трябва да имат разрешително.

Изискването важи и за влизащите от страни от ЕС, които работят във Франция, както и за хората, занимаващи се с транспортиране на стоки през френските граници.

COVID-19 взе 10 869 жертви във Франция. До вчера броят на заразените бе на над 82 000. Интензивните отделения в района на Париж са на предела и леглата в тях трябва да се увеличат, съобщиха здравните власти Франция. Смъртните случаи все още растат, но в страната се наблюдава тенденция за по-слабо увеличаване на заразени.  

Британският премиер все още е в интензивното отделение, но състоянието му се подобрява. Сръбският президент Александър Вучич съобщи в социалните мрежи, че синът му Данило е заразен с коронавирус.

Европейският парламент отваря сградите си в Брюксел, Страсбург и Люксембург, за да приеме бездомни.